SPORT- EN DUIKKEURING

Een sport- en duikkeuring  is een grondige medische check-up voor sporters en duikers. Een sportief leven is gezond, maar sporters, en vooral duikers,  stellen zich immers bloot aan extra risico’s.

SPORTKEURING: ALGEMEEN SPORTMEDISCH ONDERZOEK

Een sportkeuring is zowel bestemd voor mensen die voor hun plezier of gezondheid sporten (recreatieve sporters) als voor wie deelneemt aan wedstrijden (competitieve sporters).

Elke sporter (ook jonge atleten) laat dan ook het best aan het begin en vervolgens op regelmatige basis tijdens zijn/haar sportcarrière een sportkeuring uitvoeren, al dan niet op vraag van zijn sportfederatie.

DUIKKEURING: SPORTMEDISCH DUIKONDERZOEK

Voordat je gaat duiken is een sportkeuring meestal verplicht

Dokter Elia Voet heeft zelf jaren duikervaring, waardoor haar interesse voor de duikgeneeskunde is ontstaan. Ze volgde een opleiding tot gekwalificeerd duikerarts, die voldoet aan de europese normen EDTC            ( European Diving Technology Committee).

Waarom een sportmedisch duikonderzoek door een erkend duikarts?

Duiken is een sport met risico’s en elke duiker loopt deze risico’s of hij of zij gezond is of niet. Onder water krijgt het lichaam te maken met specifieke aspecten, zoals onder andere perslucht, waterdruk e.d. waardoor er andere eisen aan het lichaam (en psyche) gesteld worden, waardoor kleine medische kwalen of ziekten zo onder water tot grote problemen kunnen leiden.

Een gekwalificeerd duikerarts is speciaal opgeleid om duikkeuringen te verrichten en kan je hierin bijgevolg het beste adviseren.

Wat breng je mee naar een keuring?

  • ID-kaart
  • Lijst met je chronische medicatie
  • Evt informatie over je aanwezige ziekten
  • In te vullen documenten van je sportclub
  • Attest terugbetaling sportkeuringen voor mutualiteit (de meeste mutualiteiten komen voor een groot deel tussen in de kosten van de keuring. Informeer hierover bij je mutualiteit)